klemkeckaemma goes bananas… igen; idag fredag; TOKDAG

Så här står det i äldsta sonens veckobrev från skolan:

På fredag är det TOKDAG!!!! Då är det som vanligt ok att ha med sig godis och dricka (tänk på att allt med nötter eller spår av nötter dock är förbjudet). Vill man får man vara utklädd. Ja det är en dag i tokighetens tecken 😉

Min man och jag har länge tyckt att detta är helt bananas. Varför ska man ta med sig godis och läsk till skolan? Får inte ungarna tillräckligt av det hemma? Varför ska man göra det ännu jobbigare för barn med exempelvis koncentrationssvårigheter genom att låta dem proppa i sig socker i skolan? I den mängd som föräldrarna tycker är lämplig. Det blir ju ännu jobbigare för alla, eftersom ljudnivån kommer bli värre än vanligt. Min son sa själv att; “det kommer att bli så himla stimmigt imorgon”.

Detta skapar en konflikt hemma hos oss. Vi vill att våra barn äter så lite socker som möjligt. Men det är såååå sjukt svårt att vägra barnen att ta med sig godis när “alla andra” gör det. Det är ju heller inte aktuellt att erbjuda nötter en sån här dag.

Kan man inte ha en tokdag utan att ta med sig socker till skolan? Det är 2014, alla vet vi väl att socker inte är bra?

Nu har jag iallafall skickat  in mina synpunkter till skolan. Jag borde gjort det för flera år sedan.

2 thoughts on “klemkeckaemma goes bananas… igen; idag fredag; TOKDAG

  1. Jag håller med dig. Barn behöver inte mer socker. Vi har haft en diskussion på vår skola genom skolans föräldraförening om detta. Förr har barnen fått ha med sig godis några gånger varje läsår och när rektorn ville diskutera detta så tog vi ett beslut att godis får tas med en gång om året och barnen fick vara med och bestämma om det ex skulle vara till jul eller påsk eller den supersvenska helgen Halloween.

    Samtidigt valde rektorn tillsammans med föräldraföreningen ta bort en tradition om att ha julkalenderpaket. Man menade, helt riktigt, att lärare och elever kunde hitta på något annat skojsigt istället för att ta med paket till skolan även om prislappen var låg. Problemet var att detta kommunicerades på ett tokigt sätt, troligtvis inte alls och barnen blev, med all rätt, besvikna. Istället för att få med dem i lösningen (ex “Hur kan vi göra det kul och spännade inför terminsavslutet även om vi inte har några presenter?”) så blev det istället föräldraföreningen (inte ens rektorn) har beslutat att ni inte får några presenter.

    Men det som irriterar mig allra mest är att rektorn sedan hänvisar till en avgiftsfriskola. Att det är argumentet till att vi inte ska ha ngt extra, det hade OCKSÅ varit ok, om det inte hade varit så att vi varje dag skickar med en frukt till våra barn. Mao avgiftsfrittargummentet faller platt.

    • Ja, dessa rektorer!!! Nu är det ca 2 veckor sedan som vi var sex föräldrar till barn i min 10-årings klass som skickade ett mycket inforamtivt epostmeddelade om den undermåliga svenskundervisningen. Direkt kom det ett svara att han skulle undersöka saken och sedan svara. Än så länge har det inte kommit något svar från skolledningen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s