klemkeckaemma sätter ny el i siameslampa

Åååh hur jag älskar dessa små gamla doftlampor. Första gången jag såg en doftlampa var hemma hos min faster. Hon hade dock aldrig använt den som doftlampa, utan fått den när hon var barn och alltid använt den som nattlampa. Det var en uggla. Jag blev vansinnigt förälskad i denna lampa.

Flera år senare hittade jag två sådana lampor på en loppis i Köpenhamn. Då tänkte jag att mina barn skulle ha dem som nattlampor. Efter det började jag leta efter dem på tradera, då fick lära mig att de heter doftlampor, och att de oftast har en liten behållare upptill där man kan hälla doftolja som värms upp av lampan och sprider doft.

Detta gör dock att när man köper en gammal doftlampa är de ofta kletiga och luktar väldigt sött. Elen är allt som oftast ganska dålig om den inte är bytt. Jag brukar skruva loss elen och lägga lampan i ett hett bad med diskmedel. Ögonen trillar oftast av, så de får man klistra fast igen. Det är inte bara ögon som kommer fram i badet, även tvestjärtar och andra insekter har dykt upp i vattnet.

Sen är det bara att sätta dit ny el. Jag brukar köpa lamphållare och sladd på byggmarknad. Nu har jag gjort det ganska många gånger. Jag kan liksom inte sluta köpa dessa lampor när jag ser dem. Jag vet inte hur många jag har.

Är det någon som vet mer om dessa lampor?

6 thoughts on “klemkeckaemma sätter ny el i siameslampa

    • Tack för tipset! Ja, det är verkligen bra med bitsskruvmejselset. Jag är bara så van att använda min lille skruvmejsel eftersom den har spänningsdiod. Det är så bra när man håller på med taklampor och så, för då kan man kolla att man verkligen har släckt på strömbrytaren eller skruvat ur rätt propp.

  1. Åh, jag har länge velat ha en ugglelampa, köpte en nu på Tradera, skruvade ur elen, bestämde mig för att byta ut elen, diskade lampan från “doftande” klet och tappade ett öga som jag klistrade på igen. Sen läste jag detta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s