klemkeckaemma goes bananas

Jag blir helt galen. Vad är det egentligen för människor som utbildar sig till lärare idag? Uppenbarligen försöker de lära barnen sådant de själva inte kan.

Nu är det min egen sons skolsituation som väcker känslor. Han har läxa i svenska varje vecka och vi tittade på feedbacken från förra läxan. Jag vet att det står vecka 6, men det har ju varit sportlov, så de hade ingen läxa i vecka 7.

Så här såg uppgiften ut (efter att jag kladdat på den), märk att jag har markerat låter, vilket liksom hintar till att detta är en uppgift som går ut på att lyssna sig till svaret:

IMG_6213

Så här såg svaret och lärarens kommentar ut:

IMG_6211

Jag blir upprörd över att min sons lärare i svenska inte vet att ck är dubbelteckning. Att konsonanter och vokaler framför allt är ljud. Det blir ju ännu värre när pedagogen skriver att man ska lyssna hur det låter.

Sen kommer vi till engelskan. Nedanstående bild är från engelskaläxan som min son hade i höstas. Jag skrev då epost till läraren och frågade om detta, men jag fick aldrig något svar tillbaka. Min son och hans klasskamrater fick heller aldrig någon rättelse. Nu har den läraren slutat.

IMG_4551

Kan vem som helst bli lärare idag? Svaret syns i tabellen nedan som kommer från UHR:s statistik med antagningspoäng. Detta är från Högskolan i Kristiastad hösten 2008. Rimligtvis blev de som är ganska nyutexaminerade nu antagna ungefär då. Svaret är JA, i betyg skulle man 10,56 för att komma in och gjorde man högskoleprovet, så klarade man sig om man lämnade in och gick hem efter första blocket för det räckte med 0,1. Kolumnen längst till höger visar hur många reserver det fanns i varje urvalsgrupp. Med andra ord; alla som sökte kom in.

Termin Program/kurs Utbildningens namn Anm.kod Univ/högskola Urvalsgrupp Antagningspoäng Antagna Reserver
HT2008 Program Lärarutbildning – yngre barn – Barnets lärande – lärarens roll HKR-13921 Högskolan Kristianstad BF 0 0
HT2008 Program Lärarutbildning – yngre barn – Barnets lärande – lärarens roll HKR-13921 Högskolan Kristianstad BG 10.56 45 0
HT2008 Program Lärarutbildning – yngre barn – Barnets lärande – lärarens roll HKR-13921 Högskolan Kristianstad HP 0.10 16 0
HT2008 Program Lärarutbildning – yngre barn – Barnets lärande – lärarens roll HKR-13921 Högskolan Kristianstad SA 0 1
HT2008 Program Lärarutbildning – yngre barn – Barnets lärande – lärarens roll HKR-13921 Högskolan Kristianstad ÖS 0 1

http://statistik.uhr.se

Jag vet inte om Högskolan i Krianstad är representativ för lärarutbildningar, jag försökte söka på andra högskolor och universitet, men jag fick inte så många träffar. Sökord jag använde var lärare, pedagog och grundlärare.

Kanske blev vi bortskämda med vår sons förra lärare. Hans svensklärare drev ett framgånsrikt projekt som gick ut på att barnen skulle lära sig läsa genom att skriva (Trageton http://www.diu.se/nr3-04/nr3-04.asp?artikel=s10 ). Men så blev hon rektor på en annan skola i kommunen.

Hans mattelärare var minst lika fantastisk, hon lärde barnen matematik på ett lekfullt och innovativt sätt, och min son älskade matematikundervisningen. Men hon blev rekryterad till Malmö högskola för att undervisa i matematikdedaktik.

Trenden verkar vara att de lärare som är riktigt bra blir rektorer eller går vidare på annat sätt!

3 thoughts on “klemkeckaemma goes bananas

  1. Problemet är kanske att ingen vill vara lärare idag?
    För dom som är engagerade pedagoger, får slita som råttor för inga pengar alls. Jag kan helt klart säga att jag beundrar många av dom som orkar och vill ta hand om våra barn som växer upp i ett hårt samhälle, där föräldrarna glömt bort att fostra sina barn och överlåter det till förskola och skola. Jag förstår att det är lärarbrist och att antagningskraven därmed blir låga. Sen kan jag hålla med om att det är tragiskt att vissa är lärare är som dom är.
    Men en höj statusen, ekonomin och respekten för lärarna (föräldrarnas respekt) så tror jag att vi kommer få en bättre skola.

  2. Jag är rädd för att Titti har rätt. Det är inte tillräckligt många som ser det underbara att vara lärare (jag är inte lärare). Det handlar ju inte om att lära, det handlar ju om att leda. Genom att leda och entusiasmera så kan “alla” lära sig ett ämne. In mer pengar och ge dem utrymme till att undervisa, så kommer statusen.

    Däremot tror inte jag inte att vi föräldrar har sämre respekt för lärare än andra yrkesgrupper. Men jag tror att människor (som föräldrar oftast är) generellt har sämre respekt för andra människor. Och hur står det då till med respekten till de egna barnen…. hua mig.

    Sen, är det läraren som skrivit dem istället för de? … säker på att hen är utbildat till svensklärare? Bedrövligt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s